Сторінка валеолога за березень 2016 р Роль вітамінів у житті людини. Частина 2
У сучасній медицині виділена ціла група, так званих, «хвороб дефіциту».Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро- і мікроелементи, вітаміни або інші біоактивні речовини.
ЧАСТИНА 2
<<ЧАСТИНА 1
Вітамін В6 (пиродоксин)
Піродоксін — це водорозчинний вітамін, який виводиться через вісім годин після прийому. Як і всі вітаміни групи В, він повинен поповнюватися повноцінною їжею або добавкамі.Есть деякі свідчення про синтез вітаміну В6 кишковими бактеріями і про те, що за це відповідає рослинна дієта, доповнена клітковиною. Потреба збільшується, якщо ви вживаєте їжу з високим вмістом білка.
Основна функція вітаміну В6 — участь в обміні амінокислот, необхідних для синтезу всіх білкових структур органів і тканин організму. Піродоксін надає також істотний вплив на обмін жирних кислот. При його недоліку в тканинах в першу чергу порушується білковий і жировий обмін. В6 допомагає організму правильно засвоювати мінеральні речовини, сприяє засвоєнню білка і жиру, правильному синтезу нуклеїнових кислот, що перешкоджають старінню, зменшує нічні спазми м’язів, судоми литкових м’язів, оніміння рук, певні форми невритів. Піродоксін є учасником більшості процесів, що відбуваються в організмі.Бере активну участь у багатьох хімічних реакціях за участю протеїнів і амінокислот. Разом з кальцієм він сприяє нормальному функціонуванню м’язів і серця. Піридоксин необхідний для нормальної утилізації в організмі людини міді і заліза.
Вітамін необхідний для утворення антитіл і червоних кров’яних клітин. Лікує деякі форми анемії, діє як транквілізатор, сприяє хорошому сну, нормальному функціонуванню мозку, вироблення енергії, знижує рівень холестерину крові. Вітамін В6 входить до складу численних ферментів, які беруть участь в обміні амінокислот, ненасичених жирних кислот, холестерину. Поліпшує жировий обмін при атеросклерозі. Встановлено, що пиродоксин збільшує сечовиділення і підсилює дію сечогінних засобів, запобігає утворенню каменів у нирках. Сприяє засвоєнню вітаміну В12. Підвищує імунітет, сприяє захисту від раку. Діє як натуральне сечогінний засіб.
Жінки особливо потребують вітаміні В6, оскільки він грає центральну роль в підтримці рівноваги жіночих гормонів. Сприяє ослабленню симптомів передменструального синдрому.
Дефіцит вітаміну В6. Зазвичай вітаміну В6 в організм надходить досить, так як його виробляють мікроби в кишечнику. До того ж цей вітамін, як відомо, є присутнім в надмірній кількості в різноманітних харчових продуктах.Однако ознаки його недостатності відзначаються у хворих, які приймають лікарські препарати (в основному сечогінні і кортізоновая) Недолік вітаміну В6 підвищує ризик інфаркту міокарда.Іногда недостатність спостерігається у дітей раннього віку, вигодуваних автоклавуватися молоком. Це виражається в затримці росту, шлунково-кишкових розладах, підвищеній нервовій збудливості, судомних нападах. Недостатність піридоксину у дорослих людей супроводжується вираженими порушеннями з боку центральної нервової системи (дратівливість, сонливість, спутаннность свідомості, нервозність, безсоння, поліневрити, погана координація рухів при ходьбі), шкірних покривів і слизових оболонок (себорейний дерматит, стоматит, кон’юнктивіт, хейлоз, глосит ). Можуть також виникнути слабкість, нудота, блювота, анемія.Состояніе недостатності піридоксину може з’явитися у жінок. До нього може привести тривала відсутність в харчовому раціоні молока і молочних продуктів, особливо у людей, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Надлишок. В дуже великих дозах цей вітамін може викликати нервові розлади, оніміння кінцівок.
Джерела: авокадо, кавун, банани, родзинки, інжир, капуста, вітамінізовані пластівці злаків, зародки пшениці, нешліфований рис, овес, насіння соняшнику, соя, сочевиця, фундук (лісовий горіх), арахіс, волоські горіхи, яйця, картопля, морква, креветки, лосось, тунець, шинка, м’ясо куряче, молода баранина, фарш яловичий, печінка яловича, молоко, сир, сир, гречана і вівсяні крупи.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- вагітним і годуючим жінкам;
- вживають алкоголь і наркотики;
- що страждають хронічними захворюваннями;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- страждаючим гіпертиреозом;
- жінкам, які користуються оральними контрацептивами і приймають естроген.
Протипоказання і запобіжні заходи.
Не приймайте пиродоксин, якщо страждаєте на алергію щодо вітаміну В6.Ізбиточний прийом може призвести до підвищеного вмісту оксалату в сечі, що може призвести до утворення камней.Проконсультіруйтесь з лікарем, якщо у вас:
- стан глибокого стресу в зв’язку з хворобою, опіками, нещасним випадком, нещодавно перенесеною операцією;
- проблеми з кишечником;
- захворювання печінки;
- підвищена активність щитовидної залози;
- анемія.
Взаємодія з іншими речовинами:
- тютюн і алкоголь погіршують всмоктування, курці можу мати потребу в додатковому прийомі;
- люди, що вживають білок у великих кількостях, потребують додаткового кількості вітаміну;
- вітамін В6 може зменшити потребу діабетиків в інсуліні і, якщо доза не відрегульована, це може привести до пониженому вмісту цукру в крові;
- пиродоксин діє найкраще в поєднанні з вітамінами В1, В2, В5, С і магнієм;
- при взаємодії з естрогеном і оральними контрацептивами може збільшитись потреба в пиридоксине, можливий розвиток депресії;
- перешкоджає леводопе в контролі над симптомами хвороби Паркінсона;
- діуретики і кортизон порушують його абсорбцію в організмі.
Тривале зберігання, консервування, гасіння і смаження м’яса, процес харчової обробки, приготування містять вітамін В6 продуктів у великій кількості води сприяють руйнуванню вітаміну В6. Піридоксин легко руйнується при переробці зернових, при заморожуванні продуктів і впливі на них світла, але стійкий до термообробки. Овочі краще готувати на пару, з невеликою кількістю води.Вітамін В9 (фолієва кислота, фолацин)
Вітамін В9 — це жовта кристалічна речовина, розчинна у воде.Его назва походить від латинського слова «фолікум», що означає «лист», оскільки вітамін В9 був виділений з листя шпіната.Фоліевая кислота є складовою частиною комплексу вітаміну групи В. Разом з вітаміном В12 вона бере участь у формуванні червоних кров’яних тілець, а також в регуляції білкового обміну, зменшує відкладення жиру у внутрішніх органах. Особливо потрібна дітям в період швидкого зростання. Регулює формування нервових клітин плоду в утробі матері, запобігає передчасні пологи. Фолієва кислота захищає слизові оболонки від утворення ракових пухлин. Вітамін В9 збільшує апетит і стимулює вироблення соляної кислоти в желудке.Фоліевая кислота всмоктується в тонкому кишечнику і частково надходить назад в кишечник з жовчю. У зв’язку з цим будь-яке порушення вироблення жовчі впливає на Бланс фолієвої кислоти в організме.Фоліевая кислота оберігає усе те багатьох неприємностей, а мозок — від інсульту.
Дефіцит вітаміну В9 широко поширений у всьому світі, це один з найбільш частих видів авітамінозу. Близько 45% населення відчуває дефіцит В9, в основному люди похилого люді.Дефіціт спостерігається у осіб, що зловживають алкоголем, у літніх людей на неадекватною дієті, у вагітних, у жінок, що приймають протизаплідні таблетки, і у людей, які дотримуються посту. У кишечнику вона синтезується мікрофлорою в достатній кількості для задоволення потреб організму. Дефіцит може виникнути при введенні великих доз антибіотиків або сульфаніламідних препаратів, які знищують мікрофлору кишечника і тим самим блокують утворення фолієвої кислоти. Вітамінна недостатність може виникнути також при порушенні всмоктування фолієвої кислоти в зв’язку з захворюванням тонкого кишечника. Симптоми дефіциту — стомлюваність і пронос.
Надлишок вітаміну В9 може викликати блювоту, здуття жівота.У хворих на епілепсію великі дози фолієвої кислоти можуть стати причиною судом. Джерела: свіжі овочі та зелень — помідори, бобові, морква, буряк, цвітна капуста, шпинат, листя петрушки, селери, а також яловича печінка, нирки, мізки, молоко, сир, дріжджі, арахіс, сочевиця, ячмінь, яблука, кавун, диня, апельсини, авокадо, банани, фініки, лосось, проростки пшениці.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- людям старше 55 років, які отримують неадекватне харчування;
- вагітним і годуючим жінкам;
- жінкам, які використовують оральні контрацептиви;
- вживають алкоголь і наркотики;
- людям, що страждають виснажливими хронічними захворюваннями, СНІДом, ВІЛ — інфікованим;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- недавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам і робочим, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу.
Взаємодія з іншими речовинами:
- анальгетики, антибіотики, оральні контрацептиви, препарати кортізоновая групи знижують дію фолієвої кислоти;
- тютюн погіршує всмоктування, тому курці можуть мати потребу в додатковому прийомі фолієвої кислоти;
- алкоголь робить більш імовірним дефіцит вітаміну в організмі, алкоголізм є основною причиною виникнення дефіциту фолієвої кислоти.
Вітамін легко руйнується при приготуванні їжі, особливо при нагріванні.
Вітамін В10 (параамінобензойна кислота, ПАБК)
Маловідомий вітамін, який часто відносять до вітаміноподібні з’єднання. Він впливає на обмін речовин в організмі, бере участь в процесі травлення, сприяє засвоєнню білків і жирів, нормалізує роботу щитовидної залози, бере участь в утворенні еритроцитів, допомагає організму годуючих мам виробляти молоко, забезпечує здоров’я шкіри, впливає на ріст і колір волосся.
В організмі ПАБК може синтезуватися мікрофлорою кишечника. Вона активізує всю кишкову флору, стимулює синтез фолієвої кислоти, яка в свою чергу сприяє утворенню і засвоєнню пантотенової кислоти, є її синергистом.
Потреба в ПАБК збільшується на тлі дефіциту фолієвої кислоти і навпаки, при достатній забезпеченості організму фолієвої кислоти знижується потреба в ПАБК. Парааминобензойная кислота має здатність захищати організм людини від надмірного ультрафіолетового опромінення. Позитивно впливає на стан шкірних покривів, зменшує і гальмує утворення зморшок і шкірних придатків, попереджає їх передчасне в’янення і стареніе.Ету кислоту ще називають «вітаміном у вітаміні», тому що вона постійно супроводжує фолієву кислоту. А та може виконувати свої обязаннності тільки в парі з вітаміном В12, який, в свою чергу, «обожнює» кальцій. А кальцій не засвоюється без вітаміну Д.
При нестачі вітаміну В10 погіршується стан шкіри і волосся, спостерігається випадання і раннє посивіння волосся. Порушуються обмінні процеси, виникають шкірні захворювання.
Дефіцит цього вітаміну може викликати недостатнє вироблення молока у годуючих матерів. З’являється підвищена стомлюваність, дратівливість, головні болі, порушення функції органів травлення, нервові розлади. У осіб з низькою концентрацією ПАБК спостерігається підвищена чутливість до ультрафіолетових променів, частіше виникають сонячні ожогі.Очень великі дози вітаміну можуть пригнічувати діяльність щитовидної залози. При тривалому прийомі великих доз можуть з’являтися нудота і блювота, які проходять після зменшення дози або припинення прийому препарату. Джерела: яловича печінка, нирки, молочні продукти, яєчний жовток, пивні дріжджі, картопля, морква, гриби, риба, насіння соняшнику, горіхи. ПАБК руйнується під дією алкоголю, не любить цукру-рафінаду і тривалого нагрівання. Можна припустити, що любителі алкоголю і «солодкого життя» сивіє раніше. Вітамін руйнують — сульфаніламідні препарати, вода, харчова обробка, естрогени.
Вітамін В12 (ціанокобаламін)
Ціанокобаламін відноситься до водорозчинних вітамінів. Вперше був виділений в 1948 году.Вітамін В12 всмоктується в шлунково-кишковому тракті тільки при наявності так званого «внутрішнього фактора» — глікопротеїну, який виробляється епітелієм кишечника. У відсутності внутрішнього чинника і кальцію вітамін не може пройти через слизові оболонки кишечника і вступити в кров. В результаті виникає дефіцит вітаміну В12, який викликає злоякісну анемію, ураження мозку і периферичної нервової сістеми.До початку ХХ століття причина злоякісної анемії була невідома, і хвороби завжди закінчувалася смертельним результатом. У 1926 році Г.Р. Міно і В.П. Морфи встановили, що поліпшення настає при вживанні в їжу печінки, яка містить речовину, необхідне для утворення еритроцитів в організмі людини. Ця речовина виявилося ціанокобаламіном.В наш час хворі злоякісної анемією, як правило, проходять курс ін’єкцій вітаміну В12 кожні три місяці протягом усього життя.
Дія в організмі. Вітамін В12 має складну будову: його молекули містять атом кобальту і ціано. В організмі людини цей вітамін необхідний для утворення нуклеїнових кислот і деяких амінокислот (холіну і ін.). Вітамін В12 має високу біологічну активність. Він стимулює ріст, нормальне кровотворення і дозрівання еритроцитів, нормалізує функції печінки і стан нервової системи. Потрібно для нормального травлення. Підтримує нормальне функціонування нервової системи. Має виражену здатність зменшувати відкладення жиру у внутрішніх органах.Улучшает кровообіг, пам’ять і врівноваженість. Знімає збудливість і ослаблення пам’яті.
Недолік цього вітаміну призводить до злоякісного недокрів’я. У вегетаріанців, які не їдять м’яса, яєць або молочних продуктів, може спостерігатися дефіцит вітаміну В12, так як він міститься в основному в продуктах тваринного походження. Такому ж ризику піддаються ті, хто переніс операції на шлунку і кішечніке.Сімптомамі нестачі вітаміну В12 є «печіння в мові», виразки на мові, погана засвоюваність їжі, зниження маси тіла, помітне схуднення, оніміння кінцівок, слабкість, розлад зренія.У літніх людей можуть розвинутися нервово-психічні нездужання: галюцинації, втрата пам’яті, нервозність, дзвін у вухах, втрата почуття равновесія.Дефіціт вітаміну В12 виникає найчастіше в зв’язку із захворюваннями шлунка або кишечника, внаслідок чого порушується витяг з їжі і всмоктування міститься в ній цианокобаламина. дефіцит вітаміну В12 згубно впливає майже на всі тканини організму, особливо на ті, в яких відбувається інтенсивне клітинний розподіл, наприклад, кістковий мозок і статеві залози, що утворюють статеві клітини. Дефіцит вітаміну В12 не тільки викликає злоякісну анемію, а й обумовлює хвороби мови, розлади нервової системи, зокрема втрату чутливості і погану координацію двіженій.Кроме того, при дефіциті В12 спостерігається втома, дратівливість, втрата апетиту, діарея, болі в шлунку, порушення кровообігу і роботи серця, шкіра жовтіє, можуть бути скарги на порушення менструального циклу, неприємний запах тіла, неврит, оніміння або поколювання рук і ног.Сімптоми злоякісної анемії включають і психічні розлади, в тому числі нездатність до концентрації уваги, дратівливість, депрессію.Женщіни з недоліком вітаміну В12 в організмі піддаються підвищеному ризику безпліддя і повторюваних викиднів.Вітамін В12 грає ключову роль в процесах овуляції. Нестача вітаміну може призвести до відсутності овуляції, або запліднене яйце не буде розвиватися, що також сприяє викідишам.Прі цьому великі дози цього вітаміну не завдають шкоди організму.
Джерела: молоко і молочні продукти (особливо кисломолочні), м’ясо, яйця, сир, нирки, печінку, дріжджі, оселедець, соя.Вітамін теплоустойчів, але чутливий до впливу світла.
Взаємодія з іншими речовинами.
На засвоєння вітаміну В12 погано впливає велика кількість аскорбінової кислоти, тому для запобігання втрат вітаміну В12 його краще не поєднувати з прийомом вітаміну С. Тютюн погіршує всмоктування. Курці можуть мати потребу в додатковому прийомі вітаміну В12.Ціанокобаламін руйнується під впливом кислот, лугів, алкоголю, естрогенів і снодійних средств.Протівоподагріческіе кошти, антикоагулянти, добавки, що містять калій, можуть порушувати всмоктування вітаміну В12 з травного тракту.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- строгим вегетаріанцям;
- які зловживають алкоголем і наркотиками;
- людям, що страждають виснажливими хронічними захворюваннями, СНІДом або хронічної лихоманкою;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- недавно перенесли хірургічну операцію;
- людям з частково вилученим шлунково-кишковим трактом;
- перенесли в недавньому минулому важкі травми і опіки;
- людям з раковими захворюваннями підшлункової залози і кишечника.
Вітамін В13 (оротовая кислота)
Бере участь у метаболізмі фолієвої кислоти і вітаміну В12. Можливо, попереджає розвиток деяких печінкових розладів і передчасне старіння. Допомагає при лікуванні множинного склерозу.
Прояви дефіциту і захворювання, пов’язані з ним, все ще не визначилися.
Джерела. Коренеплоди рослин, сироватка, рідка частина кислого і кисле молоко. Руйнівники: вода і сонячне світло.
Вітамін В15 (пангамат кальцію, пангамовая кислота)
Питання про те, чи є це водорозчинне речовина, вітаміном або провітамін, досі залишається предметом обговорення. Вперше воно було отримано з зерен абрикосових кісточок в 1951 році. Вітамін В15 відкрив Е.Т.Кребс. Активні дослідження пангамовой кислоти проводилися в Радянському Союзі, але більшість органів охорони здоров’я США вважають корисні властивості пангамовой кислоти не доведеними.
Дія в організмі. Покращує жировий обмін, підвищує засвоєння кисню тканинами. Усуває гіпоксію. Використовується для поліпшення фізичної працездатності і роботи серця, діє як антиоксидант і антізагрязнітель, сприяє виведенню токсинів, що потрапляють в організм з забрудненого навколишнього середовища. Збільшує термін життя клітин, швидко позбавляє від втоми.Знижує у ровень сироваткового холестерину в крові. Сприяє синтезу білків, знижує прагнення до алкоголю і захищає від цирозу печінки. Пом’якшує прояв стенокардії і астми. Захищає печінку від цірроза.Стімулірует імунні реакціі.Еффектівность його застосування часто збільшується, якщо він приймається разом з вітамінами А і Е.
Джерела. Насіння рослин, пивні дріжджі, печінка. Найбільше містять вітаміну В15 коричневий рис, рисові висівки, насіння кунжуту, тиква.Дефіціт викликає скорочення надходження кисню в клітини, що може привести до стомлюваності, серцевих порушень, передчасного старіння, залозистим і нервовим расстройствам.Разрушітелі: вода і сонячне світло.
Вітамін В17 (нітрілозід, лаетраль)
Один з найбільш суперечливих «вітамінів» десятиліття. Його отримують з абрикосових кісточок. Єдиний з вітамінів групи В, який відсутній в пивних дріжджах.
Дія в організмі. Покращує обмінні процеси, попереджає розвиток пухлин.
Джерела: фрукти, кісточки яблук, груш, винограду, абрикосів, вишні, персиків, слив. Особливо багато його в злаках (жита, пшениці).
Дефіцит цього вітаміну супроводжується підвищеною сприйнятливістю до раку, можлива стомлюваність.
Токсичність. Хоча рівні токсичності ще не встановлені, прийом надлишкових доз може бути небезпечним. Приймати без попередньої консультації лікаря не слід.
Вітамін Р (рутин, цитрин)
Вітамін Р разом з аскорбіновою кислотою бере участь у найважливіших для організму людини окисно-відновних процесах.Недостатність вітаміну Р — причина вкрай небажаного підвищення проникності кровоносних судин. Природна потреба у вітаміні Р цілком заповнюється наявністю в харчовому раціоні чаю, цитрусових, відвару сушеного шипшини. Багато його також в горобині, волоських горіхах, чорній смородіне.К цієї групи водорозчинних вітамінів належать також вітамін Н (біотин), фолацин, або фолієва кислота, вітамін В, 5 (пангамовая кислота), пантотенова і параамінобензойна кислоти. Як правило, потреба в цих вітамінах заповнюється звичайним раціональним пітаніем.Не менш важливу групу складають жиророзчинні вітаміни А (аксерофтол), D (кальциферол), Е (токоферол) і вітамін К.
Вітамін А
Вітамін А нормалізує обмін речовин, бере участь в процесі росту, охороняє від поразок шкіру і слизові оболонки. Деякі лікарі називають цей вітамін «першою лінією оборони проти хвороб» і вважають, що його треба приймати в 3-4 рази більше норми.Вітамін А впливає на стійкість дитини до інфекцій, стан його шкіри, слизових оболонок, зір.
Недолік його в їжі виявляється порушенням функції органів зору (аж до появи «курячої» сліпоти), зниженням опірності організму до інфекційних хвороб, ороговением слизових оболонок ряду органів і шкіри. Вітаміном А найбільш багаті печінка тріски і забійної худоби, жовток курячого яйця, вершки, вершкове масло, риб’ячий жир. Провітамін А — каротин — речовина, з якого організм людини синтезує вітамін А в досить великих кількостях він міститься в моркві, солодкому перці, обліписі, шипшині, зеленій цибулі, петрушці, щавлі. Є провітамін також в абрикосах, шпинаті, салате.Передозіровка вітаміну А у вагітних жінок може привести до розвитку вроджених дефектів плоду.
Вітамін D (кальциферол)
Вітамін Д — жиророзчинний і до деякої міри депонується в організмі, тому може бути досягнутий потенційно токсичний рівень, якщо ви отримуєте великі його колічества.Даже якщо його мало в раціоні, дефіцит вітаміну рідко настає до тих пір, поки ви одержуєте велику кількість сонячних променів. . Коли шкіра піддається впливу ультрафіолетового випромінювання, холестерол, що знаходиться в шкірі, трансформується в попередник вітаміну Д. Вплив сонця на обличчя і руки протягом 5 хвилин 3 рази в тиждень є ефективним шляхом для освіти адекватної кількості вітаміну Д в організме.Колічество вітаміну, яке синтезується в шкірі під дією сонячного світла, залежить, крім усього іншого, від довжини хвилі світла, пігментації шкіри (у темношкірих людей активується меншу кількість попередника, і тому вони більше схильні до захворювань, пов’язаних з недостатністю вітаміну) і рівня забрудненості атмосфери того місця, де ви живете.
Дія вітаміну Д в основному направлено на забезпечення цілісності кістки при збільшенні адсорбції мінеральних речовин, необхідних для побудови та підтримки скелетної структури. Він необхідний для росту організму і особливо важливий для нормального росту і розвитку кісток і зубів у дітей. Крім того він сприяє профілактиці і лікуванню остеопорозу і гіпокаліємії, підвищення імунітету, нрмалізаціі процесів згортання крові. Вітамін необхідний для абсорбції та утилізації кальцію і фосфору в шлунково-кишковому тракте.Вітамін Д запобігає розвитку м’язової слабкості, бере участь в регуляції серцевих скорочень. Крім того, стимулює зростання, впливає на функціональний стан щитовидної, зобної, паращитовидних і статевих залоз. Вітамін Д всмоктується в тонкому кишечнику за участю жовчі. Контролювати вміст вітаміну Д в організмі можна за його рівнем у сироватці крові, так як вітамін Д зв’язується з деякими білками крові.
Симптоми недостатності
Форма вітаміну Д, яку ми отримуємо з їжею або у вигляді добавок, не активна. Її перетворення в активну форму відбувається в печінці та нирках. Тому при захворюваннях печінки і нирок цей процес порушується, що підвищує ризик розвитку остеопороза.Тяжелий дефіцит вітаміну Д може викликати рахіт у дітей і остеомаляцію у взрослих.Менее виражений дефіцит характеризується зниженням апетиту, відчуттям печіння в роті і горлі, діареєю, порушеннями сну, нервозністю , пітливістю голови, короткозорістю, проблемами, пов’язаними із зором, зниженням ваги.
Симптоми надлишку
Дратівливість, слабкість, блювання, нудота, діарея, спрага, головний біль, втрата апетиту.
Джерела: риб’ячий жир, жирна морська риба, молочні продукти, яйця, вершкове масло, олія печінки тріски, зелень кульбаби, яєчні жовтки, палтус, печінку, молоко, вівсяна каша, лосось, сардини, солодкий картопля, тунець, рослинні масла. Трави — ??люцерна, хвощ, кропива і петрушка.
Взаємодія з іншими речовинами:
- Для гарного засвоєння вітаміну Д потрібно вживати досить продуктів, що містять кальцій, фосфор, вітаміни А. С, групи В.
- Вітамін стимулює поглинання кальцію в кишечнику, а оскільки кальцій і залізо конкурують за всмоктуваність, значний додатковий прийом вітаміну може призвести до дефіциту заліза.
- Вітамін також стимулює всмоктування в кишечнику магнію — одного з партнерів кальцію в побудові кістки.
- Він не дає нирці втратити з сечею фосфат — іншого партнера кальцію в побудові кістки.
- Дефіцит вітаміну Е порушує нормальний метаболізм вітаміну Д в печінці (де активуються попередні форми).
- Сонячне світло важливий для стимуляції організму в продукуванні вітаміну. Особливо схильні до дефіциту вітаміну Д літні люди: вони проводять мало часу поза домом на сонці, і їх харчування не завжди повноцінно. А оскільки з віком здатність перетворювати молекули попередників, що утворюються в шкірі, в вітамін падає вдвічі в порівнянні з молодим віком, у літніх людей протягом пізньої осені і зими може наступити дефіцит цього вітаміну.
- Алкоголь, при зловживанні ним, виснажує запаси вітаміну Д в печінці.
- Замінники тваринного жиру здатні знизити всмоктуваність вітаміну Д.
Кулінарна обробка.
Вітамін Д важко розкладається, тому кулінарна обробка продуктів, що містять вітамін Д, не вимагає ніяких особливих предостожностей.
Застереження. Порушення з боку кишечника, недостатність функції печінки і жовчного міхура зменшують абсорбцію вітаміну Д. Деякі препарати, що знижують вміст холестерину, антациди, мінеральне масло і кортикостероїди (кортизон) також заважають абсорбції. Діуретики, такі як хлортіазід, гідрохлортіазид, порушують співвідношення «кальцій / вітамін Д» в організме.Не приймайте вітамін Д без кальція.Прімененіе вітаміну Д у великих дозах небезпечно. Токсична дія вітаміну Д послаблюється, якщо одночасно призначається вітамін А.
Вітамін Д протипоказаний при гіперкальціємії, ішемічної хвороби серця, вираженому атеросклерозі будь-якої локалізації (особливо з ураженням коронарних і церебральних артерій), загостреннях захворювань шлунково — кишкового тракту, особливо виразкової хвороби шлунка і 12-ти палої кишки, активних формах туберкульозу, гострих і хронічних захворюваннях печінки і нирок з їх недостаточностью.Следует дотримуватися обережності при призначенні вітаміну вагітним жінкам у віці 35 років і старше, а також особам літнього і старечого віку.
Додатковий прийом вітаміну Д може знадобитися:
- дітям, які проживають в районах, де надходження сонячного світла обмежена;
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- людям старше 55 років, які мало бувають на сонці;
- вагітним і годуючим жінкам;
- які зловживають алкоголем і наркотиками;
- людям, що страждають виснажливими хронічними захворюваннями, СНІДом або хронічної лихоманкою;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- недавно перенесли хірургічну операцію;
- людям з частково вилученим шлунково-кишковим трактом;
- перенесли в недавньому минулому важкі травми і опіки;
- людям з темним кольором шкіри;
- що страждають порушеннями функції печінки, наприклад цирозом або хронічним гепатитом;
- немовлятам — немовлятам;
- строгим вегетаріанцям, мало бувають на сонці.
Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас:
- є плани завагітніти в період прийому вітаміну Д;
- епілепсія;
- сердечне або судинне захворювання;
- захворювання печінки, нирок, підшлункової залози;
- хронічна діарея;
- проблеми з кишечником;
- саркоїдоз.
Вітамін E
Авітаміноз Е у людини не описаний, а недостатність проявляється пригніченням статевих залоз, м’язовою дистрофією, порушенням цело¬стності еритроцитів. Цим вітаміном багаті зародки злакових культур, зокрема пшениці, зелені частини овочів і ряду дикорослих рослин, соняшникова олія. Є вони також в інших рослинних оліях (крім оливкової), яєчному жовтку, печінці забійної худоби, м’ясі, вершковому маслі і молоке.Вітамін Е відомий як «вітамін плодючості», оскільки він необхідний для відтворення потомства. Крім того, він забезпечує нормальне функціонування серцевого м’яза.
Вітамін К
Цей вітамін — обов’язковий і неодмінний учасник механізму згортання крові. При нестачі його в їжі знижується згортання крові, що проявляється кровотечами. Вітаміном K багаті білокачанна і кольорова капуста, томати, гарбуз, свиняча печінка. Чимало його в моркви, буряку, картоплі, бобових, пшениці і вівсі. Збалансоване харчування круглий рік заповнює потребу людини в цьому вітаміне.Следует відзначити, що вітаміни в плодах і овочах розподілені нерівномірно. У шкірці свіжих огірків і плодів цитрусових їх майже вдвічі більше, ніж в м’якоті А ось м’якоть яблук, айви, груш і картоплі містить вітамінів значно більше ніж їх шкірка. У помідорах і солодкому перці насиченість аскорбінової кислотою і провітамін А убуває від підстави до їх верхівці. Іноді причиною безсоння, підвищеної дратівливості і ряду інших хворобливих станів є непомірне споживання вітамінних препаратів.При надлишку вітаміну D кальцій виводиться з кісткової тканини і вона починає розм’якшуватися, як, наприклад, і при недостатності вітаміну D. Перенасичення організму вітаміном А може привести до отруєння. Надлишок одного з вітамінів групи В, а саме фолієвої кислоти, несприятливо позначається на функції наднирників. Отже, будь-які вітамінні препарати треба вживати, дотримуючись обережності.
