Сторінка валеолога за березень 2016 р Роль вітамінів у житті людини. Частина 1
У сучасній медицині виділена ціла група, так званих, «хвороб дефіциту».Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро- і мікроелементи, вітаміни або інші біоактивні речовини.
«Кожна тварина і людина, померлі природною смертю, уміраютот неповноцінного харчування, тобто від дефіциту поживних речовин.»
Доктор Уоллок (США)Вступ
У сучасній медицині виділена ціла група, так званих, «хвороб дефіциту». Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро- і мікроелементи, вітаміни або інші біоактивні речовини. Дуже цікаві дані наводить доктор Уоллок у своїй знаменитій книзі «Померли доктора не брешуть». Наведу лише деякі з його спостережень за людьми, котрі відчувають дефіцит певних мінералів і вітамінів.
Якщо Ви занадто захоплюєтеся шоколадом або солодким, це означає, що у Вашому організмі не вистачає хрому і ванадію.
І навіть захворюваність на цукровий діабет залежить від наявності цих мінералів.
Виразка шлунка швидко рубцуется за допомогою мінералу бізмар, який продається в ветеринарній аптеці як «пептобізма» за дуже смішну ціну.
Якщо Ви хочете попередити ракові захворювання, Ви повинні вживати вітамін С у кількості 10 грам на добу (подвійна норма).Такими ж властивостями, необхідними для довгожительства, мають вітаміни А, Е і селен (антиоксиданти). Їх також рекомендовано приймати в подвійній дозі.
При артриті хороші результати дає прийом однієї чайної ложки подрібнених курячих хрящів в апельсиновому соку протягом трьох місяців. А адже вони містять велику кількість таких поживних речовин як колаген, глюкозаміноглікани і хондроїтин.
Вітамін Е уповільнює втрату пам’яті при хворобі Альцгеймера (старечий склероз).
Коли Ви відчуваєте дефіцит кальцію, магнію, бору, Ви маєте камені в нирках.
Збільшивши в раціоні вдвічі кількість міді, Ви зможете уникнути аневризми аорти (втрата еластичності артеріальної стінкою, ризик раптової смерті через її розриву). Передчасна сивина, ранні зморшки, варикозне розширення вен — перші ознаки дефіциту міді в організмі.
Кардіоміопатії, міокардіодистрофії (виснаження серцевого м’яза) виникають через брак селену. Рожеві плями на шкірі — рання ознака дефіциту селену.
Дефіцит олова в організмі проявляється в таке поширене явище, як лисина у чоловіків.
Бор допомагає зберігати в кістках кальцій, запобігає розвитку остеопорозу. А також бор сприяє виробленню статевих гормонів, впливає на лібідо (статевий потяг), потенцію.
Перша ознака дефіциту цинку в організмі — втрата смаку та нюху.
Дефіцит кальцію є причиною приблизно 147 різних захворювань: остеопорозу, артриту, карієсу, пародонтозу, парезу лицьового нерва, судом в литкових м’язах, передменструального синдрому, болю в попереку без об’єктивних причин і навіть гіпертонії (підвищеного артеріального тиску) !!! Висновки робіть самі!
ВІТАМІНИ
Вітаміни (від лат. Vita — «життя») — речовини, які потрібні організму для нормальної життєдіяльності. Вітаміни — група низькомолекулярних органічних сполук відносно простого будови і різноманітної хімічної природи. Це збірна з хімічної природі група органічних речовин, об’єднана за ознакою абсолютної необхідності їх для організму в якості складової частини їжі.Вітаміни містяться в їжі в дуже малих кількостях, і тому ставляться до мікронутрієнтів.
Вітаміни беруть участь в безлічі біохімічних реакцій, виконуючи каталітичну функцію у складі активних центрів великої кількості різноманітних ферментів або виступаючи інформаційними регуляторними посередниками, виконуючи сигнальні функції екзогенних прогормонов і гормонов.Оні не є для організму постачальником енергії і не мають суттєвого пластичного значення.Однак вітамінам відводиться найважливіша роль в обміні веществ.Концентрація вітамінів в тканинах і добова потреба в них невеликі, але при недостатньому надходженні вітамінів в організм наступають характерні і небезпечні патологічні ізмененія.Большінство вітамінів не синтезуються в організмі людини. Тому вони повинні регулярно і в достатній кількості надходити в організм з їжею або у вигляді вітамінно-мінеральних комплексів і харчових добавок. Винятки становлять вітамін К, достатня кількість якого в нормі синтезується в товстому кишечнику людини за рахунок діяльності бактерій, і вітамін В3, синтезується бактеріями кишечника з амінокислоти тріптофана.С порушенням надходження вітамінів в організм пов’язані 3 принципових патологічних стани: нестача вітаміну — гіповітаміноз, відсутність вітаміну — авітаміноз, і надлишок вітаміну — гіпервітаміноз.Ізвестно близько півтора десятків вітамінів. Виходячи з розчинності, вітаміни ділять на жиророзчинні — A, D, E, F, K і водорозчинні — всі інші (B, C та ін.). Жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі, причому їх депо є жирова тканина і печінку. Водорозчинні вітаміни в істотних кількостях не депонуються (не накопичуються), і при надлишку виводяться з водою. Це пояснює те, що гіповітаміноз досить часто зустрічаються щодо водорозчинних вітамінів, а гіпервітамінозу — частіше спостерігаються щодо жиророзчинних вітамінов.Вітаміни відрізняються від інших органічних харчових речовин тим, що не включаються в структуру тканин і не використовуються організмом як джерело енергії (не володіють калорійністю) .
Вітамін С
Дефіцит вітаміну С в організмі дуже небезпечний. Його значимість для здоров’я і збільшення про¬должітельності життя пояснюється тим, що він бере участь у створенні та оздоровленні сполучних тканей.Етот вітамін виконує безліч важливих функцій. Без його участі не обходяться окислювально-відновні процес в організмі. Під впливом вітаміну С підвищується еластичність і міцність кровоносних судин. Разом з вітаміном А він захищає організм від інфекцій, блокує токсичні речовини в крові. Йому «підвладні» простудні захворювання; якщо використовувати аскорбінову кислоту на різних стадіях, кашель і нежить не перейдуть у хронічні форми. Для цього треба протягом доби вживати по 50 мг вітаміну через кожні полчаса.Вітамін С не синтезується організмом людини і повинен систематично надходити з продуктами харчування, інакше в першу чергу починають страждати стінки кровоносних судин. Аскорбінова кислота міститься в багатьох свіжих овочах і плодах, але найбільш нею багаті зелень петрушки і кропу, помідори, чорна і червона смородина, червоний болгарський перець, цитрусові і картофель.Значітельная частина аскорбінової кислоти руйнується при неправильної кулінарної обробки продуктів. Варити їх треба в закритому посуді, причому закладають овочі в уже закіпевшую підсолену воду.
Вітаміни групи В
До групи вітамінів В входять вітаміни В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), В3 (ніацин), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота), вітамін В10 (параамінобензойна кислота), вітамін В12 (ціанокобаламін ), В15 (пангамовая кислота), В17 (амигдалин) .Вітаміни групи в допомагають підтримувати здоровий стан нервів, шкіри, очей, волосся, печінки, порожнини рота, м’язового тонусу в шлунково-кишковому тракті і функцію мозку. Вітаміни групи В беруть участь в продукції енергії і можуть бути використані для полегшення стану депресії або тревогі.Достаточний рівень вітамінів групи В в організмі дуже важливий для пацієнтів похилого віку, так як у них погіршується абсорбція цих вітамінів. Є навіть випадки розвитку хвороби Альцгеймера, при яких пізніше було виявлено, що це захворювання обумовлене дефіцитом вітамінів групи В, особливо вітаміну В12.Вітаміни групи В завжди слід приймати в комплексі, так як вони мають синергізмом дії, тобто підсилюють дію один одного.
Вітамін В1 (тіамін)
Водорозчинний вітамін. В організм вітамін В1 надходить з їжею, в невеликих кількостях утворюється кишковими бактеріями. При прийомі антибіотиків та інших хіміотерапевтичних засобів діяльність цих бактерій пригнічується, що сприяє розвитку вітамінної недостатності ендогенного походження. У тканинах організму вітамін В1 не синтезується.
Він добре всмоктується в кишечнику, засвоєння вітаміну зменшується при порушенні всмоктування поживних речовин, нервової анорексії (відсутність апетиту), проносах і блювоті, прийомі сечогінних препаратів. Ця речовина — важлива складова багатьох біохімічних процесів, що протікають в організмі. Бере участь в енергетичному обміні. Регулює вуглеводний обмін в організмі, діяльність серцево-судинної, нервової системи і шлунково-кишкового тракту, тонізує тканини.
Тіамін також оптимізує пізнавальну активність і розумову діяльність, здатність до навчання. Він робить позитивний вплив на енергію, зростання, нормальний апетит, необхідний для підтримки м’язового тонусу кишечника, шлунку, серця. Тіамін також діє як антиоксидант, що захищає організм від дегенеративних процесів пов’язаних з віком, вживанням алкоголю і курінням.Запобігає накопиченню токсичних речовин в організмі.
Такі фактори, як стрес, захворювання з високою температурою, операції, вагітність, похилий вік, медичні препарати, гормональні контрацептиви, кава, алкоголь, куріння і споживання вуглеводів, збільшують потребу у вітаміні В1.
Невеликий дефіцит тіаміну може викликати занепокоєння, дратівливість і депресію.Зростання дефіциту призводить до більш серйозних наслідків, найважчим з яких є хвороба бери-бері.Дефіціт тіаміну порушує обмін білків, жирів і вуглеводів, спотворює нервові імпульси і генетичний матеріал при клітинному розподілі. При нестачі вітаміну В1 шкіра швидко обгорає і реагує на найменші подразники почервонінням або сипью.Дефіціт тіаміну в організмі людини найчастіше розвивається внаслідок довгостроково незбалансованого харчування, а також ураження печінки з розвитком цирозу. При алкогольному цирозі печінки дефіцит вітаміну В1 зустрічається не менше, ніж в 20-30% випадків.
У новонароджених дітей недостатність тіаміну може бути наслідком низького його змісту молоці матері. Недостатність тіаміну може спостерігатися при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (хронічний антацидний гастрит, діарея у алкоголіків).
Дефіцит тіаміну може сформуватися, якщо в організмі не вистачає магнію. У сирій рибі і листі чаю міститься фермент, що руйнує тіамін.Для гіповітамінозу В1 характерні порушення з боку серцевої діяльності, нервової системи, координації рухів, депресія, швидка стомлюваність, м’язова слабкість, нервозність, нечутливість ділянок тіла, зниження больового порогу, судоми в литкових м’язах , пітливість, слабкість, схуднення, зниження апетиту, нудота, біль в епігастральній ділянці, гіпотонія кишечника, задишка, набряки рук і ніг.
Про гіповітаміноз вітаміну В1 можна думати у хворих з серцевою недостатністю.
У вас рано посивіло волосся? Швидко старіє шкіра? Ви недавно перенесли важке захворювання? Або ваша робота пов’язана з великими розумовими і нервовими навантаженнями? Тоді подбайте про те, щоб в їжі в достатній кількості був присутній тіамін.При цьому треба враховувати той факт, що переважання жирів в раціоні знижує потребу в тиамине.
Вітамін В1 міститься в багатьох продуктах рослинного і тваринного походження, але найбільше тіаміну в: пшениця, соняшникове насіння, молоко, риба, яловичина, свинина, печінка, нирки, серце, яєчний жовток, квасоля, броколі, брюссельська капуста, апельсини, сливи, сушений чорнослив, родзинки, люцерна, корінь лопуха, котяча м’ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, петрушка, м’ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія, деревій, зелений горошок, горох, боби, зародки пшениці , пшеничні висівки, картоплю, хліб з житнього борошна, рис бурий, горіхи, свіжі пивні і пекарські дріжджі.
Денну норму вітаміну покривають 5 ст. ложок пророщеної пшениці, 80 г дріжджів, 200 г кукурудзяної крупи або 1,5 кг цвітної капусти. При цьому вітамін легко руйнується під час варіння.
Випадки надлишкового надходження в організм тіаміну невідомі, тому що цей вітамін розчиняється в воді і надлишок його легко виводиться з організму з сечею.
Вітамін В2 (рибофлавін)
Це водорозчинний вітамін. Назва «рибофлавін» походить від латинського слова flavius, що означає жовтий, і пов’язано з тим соковитим жовтим кольором, який цей вітамін надає сечі. Вітамін В2 всмоктується в тонкому кишечнику; цей процес регулюється гормонами щитовидної залози. Речовини, що впливають на щитовидну залозу, наприклад, деякі антидепресанти і препарати стимулюють центральну нервову систему, можуть порушувати засвоєння вітаміна.Рібофлавін в великих кількостях запасається в еритроцитах; його вміст в організмі досить стабільно, всякий надлишок вітаміну виводиться з сечею та калом.
Вітамін В2 сприяє вивільненню енергії з їжі. В організмі людини він содействуетросту і репродуктивної функції. Рибофлавін необхідний для формування еритроцитів, продукції антитіл, дихання клітин і їх росту. Вітамін В2 необхідний для синтезу серотоніну, ацетилхоліну і норадреналіну, що є нейромедиаторами, а також гістаміну, який виділяється з клітин при запаленні.Крім того, рибофлавін бере участь в синтезі трьох незамінних жирних кислот: лінолевої, ліноленової і арахідонової.
Вітамін В2 зменшує слабкість очей і має важливе значення для профілактики і лікування катаракти. Бере участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Разом з вітаміном А він підтримує і покращує стан слизових оболонок в травному тракті. Рибофлавін також полегшує використання кисню тканинами шкіри, нігтів, волосся; видаляє продукти розпаду і сприяє абсорбції заліза.Активізує дію вітаміну В6 (піродоксіна).
Споживання адекватної кількості рибофлавіну особливо важливо протягом вагітності, так як недолік цього вітаміну може призвести до пошкоджень плоду, що розвивається навіть при відсутності у матері ознак гіповітамінозу. Рибофлавін необхідний для нормального метаболізму амінокислоти триптофану, який перетворюється в організмі в ніацин.
Дефіцит вітаміну В2 може викликати зниження здатності виробляти антитіла, які підвищують опірність хворобам. Симптоми дефіциту — це тріщини і болючість в кутах рота, виразки в роті, особливо на внутрішній поверхні губ і у слизисто-шкірної кордону губ, з почервонінням і запаленням. Відзначаються сухий і яскраво-червоний язик, захворювання очей, запалення слизової оболонки ротової порожнини і мови, шкірні ураження, часто з’являються ячмінь, герпес, фурункул, печіння шкіри, відбувається повільне загоєння ран і порізів. Крім того, можливі поганий апетит, зниження маси тіла, загальна слабкість, головний біль, запаморочення, безсоння, дерматит, випадання волосся, порушення сну, поганий зір, порушення гостроти і сутінкового зору, світлобоязнь, сльозоточивість, різь і печіння в очах, кон’юнктивіт, блефарит, підвищена чутливість до яскравого світла, анемія, помутніння рогівки, розлади нервової системи, порушення травлення, гастрити, коліти, уповільнення зростання, уповільнення розумової діяльності.
Оральні контрацептиви, а також важке фізичне навантаження підвищують потреба в рибофлавіні. Цей вітамін легко руйнується на світлі, а також під дією антибіотиків і алкоголю. Також до факторів, що знижують рівень вітаміну В2 в організмі, відноситься недостатня або підвищена функція щитовидної залози. Він не любить світла і розчинний у воді.
Харчові джерела вітаміну В2: м’ясо, печінка, сири, яєчний жовток, риба, бобові, особливо горох і квасоля, молоко, сир, домашню птицю, яблуко, помідори, мигдаль, шпинат, цільні зерна, йогурт, а також аспарагус авокадо, броколі, брюссельська капуста, смородина, зелень кульбаби, червона водорість, зелень, гриби, горіхи, водяний крес, люцерна, корінь лопуха, котяча м’ята, перець стручковий, ромашка, піщанка, очанка, насіння фенхелю, пажитник, женьшень, хміль, хвощ, коров’як, кропива, вівсяна солома, петрушка, м’ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія.
Рибофлавін майже не накопичується в організмі, тому багаті їм продукти повинні з’являтися на вашому столі ежедневно.Потерь вітаміну можна уникнути, якщо класти заморожені продукти одразу в окріп або розморожувати в духовці, загорнувши в алюмінієву фольгу. Вітамін В2 руйнується при розморожуванні яловичого м’яса протягом 14 — 15 годин на світлі, але зберігається в холодильнику.
Оскільки цей вітамін руйнується при високій температурі і на світлі, то, якщо їжу тримати в прозорих контейнерах або сушити на сонці, можна втратити значну кількість рибофлавіну. До речі, чим м’якше сир, чим більше в ньому залишилося сироватки, тим більше містить вітаміну В2. Молоко в скляному посуді на денному світлі, наприклад у вікна, втрачає велику частину міститься в ньому вітаміну В2. На сонячному світлі за 2 години молоко в прозорих пляшках втрачає 50% рибофлавіну. Не варто кип’ятити вже пастеризоване молоко, інакше втрати цього вітаміну досягнуть 15%. Молочні супи та каші вийдуть набагато смачніше і майже повністю збережуть рибофлавін, якщо зварити крупу на воді, а потім додати в неї підігріте молоко. Коли ми варимо горох і зливаємо воду, в готовій страві рибофлавіну не залишається зовсім.
Завжди прикривайте посуд, в якій готується їжа, інакше окислюються багато вітамінів. Майте на увазі, що частина вітаміну В2 втрачається при митті овочів у великій кількості води, частина при зберіганні, навіть в холодильнику (близько 1% в день). Це говорить про те, що не треба довго вимочувати овочі і купувати їх у великій кількості. Зберігати продукти треба в темному місці і ніколи не залишати на світлі. Все, що приходиться варити, варіть швидко і під кришкой.Чтоби зберегти вітамін В2, страви не слід підігрівати. Чи не переварюйте овочі, а готові страви не зберігайте — з’їдайте одразу же.Помніте про те, що в поєднанні з харчовою содою рибофлавін руйнується.
Додатковий прийом рибофлавіну може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- вагітним і годуючим жінкам;
- вживають алкоголь і наркотики;
- що страждають хронічними захворюваннями;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- недавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам і робочим, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу;
- страждаючим гіпертиреозом.
Вітаміни В3 (ніацин)
На відміну від вітамінів В1 і В2, ніацин може синтезуватися в організмі людини з незамінної амінокислоти триптофан. Однак синтезується лише частина вітаміну, а інша частина надходить в організм з піщей.Ніацін — біла кристалічна речовина, розчинна у воді, яке руйнується під впливом тепла, яскравого кольору і низьких температур.
Ніацин існує в двох різних формах: у вигляді нікотинової кислоти і в вигляді її аміду — нікотинаміду, які активні в організме.Вітамін В3 — це найважливіше для організму речовина, яке входить до складу ферментів, стимулює тканини, відіграє величезну роль в окислювально-відновних процесах , в білковому обміні. Це швидка допомога для нервів при стресах і в кризових ситуаціях.Ніацин потрібен для здоров’я нервової системи і шкіри, нормальної роботи шлунково-кишкового тракту і синтезу статевих гормонів. Крім того, він допомагає підтримувати нормальний кровообіг, розширюючи судини і зменшуючи опір кровотоку. Відомо, що ніацин сприяє видаленню з крові холестерину, допомагає попередити ішемічну хворобу сердца.Вітамін В3 використовується для лікування запаморочення внаслідок звуження судин головного мозку, а також у комплексі з іншими вітамінами групи В для зменшення втрати рідини в організме.В США вітамін В3 застосовують в як снодійне, крім того, його використовують в якості транквілізатора при лікуванні шизофренії, алкоголізму і мігрені в поєднанні з вітаміном С.Как і інші вітаміни групи в, ніацин має антиоксидантні властивості.
Взаємодія з іншими речовинами:
- Організму потрібно більше ніацину при дефіциті вітамінів В1, В2 і В6, так як ці в ітаміни допомагають перетворенню триптофану в ніацин.
- Освіта ніацину пригнічується протизаплідними таблетками.
- Тютюн знижує всмоктування вітаміну. Курці можуть мати потребу в додатковому прийомі ніацину.
- При алкогольної інтоксикації прийом вітаміну В3 може викликати погіршення стану.
Симптоми дефіциту:
- особлива чутливість шкіри до сонячних променів часто є першою ознакою дефіциту ніацину;
- постійна слабкість, підвищена стомлюваність;
- відсутність апетиту;
- безсоння;
- підвищена збудливість;
- головні болі і запаморочення;
- втрата пам’яті;
- депресія, дратівливість;
- часті напади печії;
- розлад кишечника;
- сильна сухість шкіри, появляеніе тріщин і ранок, які довго не проходять;
- кожний зуд;
- «Лущиться дерматит»;
- часті запалення слизових рота і стравоходу.
Класична картина повного дефіциту ніацину — пелагра, хвороба, яку ще називають «шорсткою шкірою».
Харчові джерела вітаміну В3: м’ясо, риба, птиця (особливо багато їм м’ясо індички), печінку, нирки, серце, яйця, дріжджі, молоко, сир, горох, боби, сухофрукти, рис, насіння кунжуту і соняшнику, соя, арахіс, білі гриби, картопля, морква, томати, продукти із зародків пшениці, люцерна, корінь лопуха, котяча м’ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, хміль, солодка, коров’як, кропива, петрушка, м’ята перцева, листя малини, червона конюшина, плоди шипшини, в дуже незначних кількостях — в овочах і ягодах, пивні і пекарські дрожжі.Ніацін краще за інших вітамінів цієї групи переносить кулінарну обробку. Він зберігається при тривалому кип’ятінні і в исушіваніі, не змінюється під впливом світла і кисню. Якщо в раціоні багато крохмалистих речовин, то потреби організму в нікотиновій кислоті зростають.
Додатковий прийом вітаміну може знадобитися:
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах;
- вагітним і годуючим жінкам;
- людям старше 55 років, які не отримують достатнього харчування;
- вживають алкоголь і наркотики;
- що страждають хронічними захворюваннями, включаючи злоякісні пухлини, панкреатичну недостатність, цироз печінки;
- перенесли в недавньому минулому важкі травми і опіки;
- маленьким дітям, народженим з порушеннями метаболізму (вроджені розлади, викликані відхиленнями в хромосомному наборі).
Не приймайте вітамін В3, якщо Ви страждаєте:
- алергією щодо ніацину або будь-яких вітамінних комплексів, що містять ніацин;
- від поганої роботи печінки;
- виразкову хворобу шлунка.
Проконсультуйтеся з лікарем, якщо Ви:
- вагітні;
- годуєте дитину;
- хворієте на діабет;
- страждаєте на подагру;
- маєте захворювання печінки і жовчного міхура;
- хворієте на глаукому;
- у Вас бувають кровотечі.
Крім того, у віці старше 55 років реакцію на препарат передбачити важко. У кожному конкретному випадку повинна бути визначена індивідуальна дозіровка.Ізбиток вітаміну В3 може привести до розширення судин, що виявляється в припливах крові до голови.
Передозування вітаміну В3 може викликати пошкодження печінки, загострення виразкової хвороби шлунка, печію, нудоту, блювоту, сильний свербіж.
Вітамін В5 (пaнтотеновая кислота)
Це водорозчинний вітамін, необхідний людині і більшості вищих мікроорганізмів. Пантотенова кислота виробляється в організмі людини мікрофлорою кишечника, але цього недостатньо для задоволення потреби людини. Вітамін В5 всмоктується в шлунку і тонкому кишечнику, але в організмі майже не накопичується, велика частина вітаміну виводиться з сечею і виделеніямі.Вітамін В5 відомий як «антистресовий вітамін», він грає важливу роль у виробленні гормонів наднирників і формуванні антитіл, сприяє засвоєнню вітамінів і бере участь в процесах утворення енергії з білків, жирів і вуглеводів, деяких гормонів і регуляторів нервової сістеми.Пантотеновая кислота поглинається всіма клітинами організму і концентрується в органах, підвищує опірність організму і запобігає розвитку певних форм анемії. Вона необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту і може бути корисною в комплексній терапії депресії і тривоги.
Вітамін В5 необхідний освіти і зростання нових клітин, що впливає на здоров’я шкіри і волосся, і для синтезу незамінних амінокислот. Він відповідає, зокрема, за утворення пігменту у волоссі. Допомагає при інфекціях, сприяє синтезу антитіл.Застосовується в лікуванні післяопераційного шоку, попереджає стомлення. Знижує побічні і токсичні ефекти багатьох антібіотіков.Пантотеновая кислота міститься у всіх рослинних і тваринних тканинах, тому, власне, її так і назвали — пантотенова, тобто всюдисуща.
Дефіцит пантотенової кислоти викликає слабкість, підвищену стомлюваність, головний біль, безсоння, нудоту і відчуття поколювання в кистях рук, раннє посивіння волосся. Дефіцит цього вітаміну може з’явитися у прихильників молочної дієти і рафінованої їжі, причому, як правило, у таких людей виникає загальний дефіцит вітамінів групи В.Дефіціт вітаміну В5 може сприяти виникненню виразки дванадцятипалої кишки, захворювань крові та шкіри, гіпоглікемії, прискореного серцебиття, гіпотонії, екземи.Ізбиток вітаміну В5 не приносить шкоди, але дуже великі дози можуть викликати зневоднення організму і пронос.
Джерела: яловичина, пивні дріжджі, яєчний жовток, свіжі овочі, яловича печінка, нирки, пісне м’ясо, морська риба, молоко, зернові, бобові, гриби, горіхи, Маточкін молочкo, цільна житнє борошно і цільна пшеніца.Вітамін В5 досить стійкий і не руйнується під дією тепла при термічній обробці їжі, але втрачається при приготуванні їжі під тиском (через високі температур) і при глибокому заморожуванню. Руйнується кислотами і лугами під час консервування, при тривалому зберіганні і повторному розігріванні страви.
Додатковий прийом може знадобитися:
- людям старше 55 років, які відчувають дефіцит вітаміну В;
- вагітним і годуючим жінкам;
- вживають алкоголь і наркотики;
- тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
- недавно перенесли хірургічну операцію;
- спортсменам і робочим, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу;
- людям, які споживають малокалорійні або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває потребу в поживних речовинах.
Протипоказання і запобіжні заходи.
Не приймайте, якщо Ви:
- страждаєте алергією щодо пантотенової кислоти;
- приймаєте леводопу проти хвороби Паркінсона (невелика кількість пантотенової зводять ефект від леводопи до нуля).
Взаємодія з іншими речовинами. Тютюн погіршує всмоктування, тому курці можу мати потребу в додатковому прийомі пантотенової кислоти. Вживання кофеїну, сульфаніламідних і снодійних препаратів, естрогенів і алкоголю сприяють руйнуванню вітаміну В5.
ПРОДОВЖЕННЯ …
ЧАСТИНА 2>>
